Médiá

Vyhľadať
Close this search box.
Vyhľadať
Close this search box.

Tlačové vyhlásenie k vyjadreniam splnomocnenca vlády

Bratislava 11. 10. 2024

Slovenská komora zubných lekárov vyjadruje hlboké znepokojenie nad bludnými vyjadreniami splnomocnenca Vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára.

Komora zásadne nesúhlasila s vyjadreniami P. Kotlára už v júni 2024, kedy vydala vyhlásenie, v ktorom žiadala vládu SR o zastavenie šírenia poplašných dezinformácií a neprávd v súvislosti s pandémiou Covid-19 prezentované na zasadnutí mimoriadneho parlamentného výboru pre zdravotníctvo splnomocnencom vlády.

Zubní lekári, ako jedna z najohrozenejších profesijných skupín, boli v nedávnej minulosti svedkami toho, ako pandémia Covid-19 ukázala potrebu jednotných a koordinovaných zdravotníckych postupov. Na začiatku pandémie sme mali jedinú istotu v tom, že je tu niečo, čoho hrozba je dosť veľká na to, aby sme skúsili svoje poznatky koordinovať globálne. Medicína založená na dôkazoch je kľúčovým princípom, ktorý by sme mali rešpektovať a implementovať v záujme ochrany zdravia našich občanov. Spolupráca s WHO a prijímanie ich odporúčaní nám umožňuje prístup k najnovším vedeckým poznatkom a osvedčeným postupom, čo je nevyhnutné pre efektívne riadenie zdravotných kríz.

„Apelujeme, aby sa vyjadreniami neznevažovali vedecky a medicínsky overené a celosvetovo akceptované epidemiologické postupy, akou je prevencia infekčných ochorení, ktorým je možné predísť očkovaním o čom svedčí aj udelenie Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu 2023, ktorú získali Katalin Karikó a Drew Weissmann za vývoj mRNA vakcín“, povedal prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.