Prof.MUDr.Neda Markovská,CSc
Erózia zubnej skloviny – moderná diagnóza
- Zubná sklovina predstavuje vonkajšiu vrstvu, ktorá pokrýva korunku zuba. Je to najtvrdšie tkanivo ľudského organizmu.
- Zubná erózia je nezvratný chorobný proces, ktorý sa prejavuje úbytkom skloviny. aj po liečbe nedochádza k pôvodnej obnove skloviny.
- Je to nové ochorenie tvrdých zubných tkanív, ktoré je výsledkom konzumácie súčasnej potravy. Eróziou skloviny je postihnutý každý tretí dospelý človek a počet sa neustále zvyšuje.
- Erózia vzniká ako dôsledok pôsobenia kyselín na zubnú sklovinu – na rozdiel od zubného kazu kyselina nie je vytvorená baktériami v ústach, ale nachádza sa v potravinách, ktoré konzumujeme. Okrem tejto častejšej príčiny kyselina môže pochádzať aj zo žalúdka pri rôznych chorobách.
- Erozívne pôsobenie kyselín vedie priamo k strate hmoty na povrchu zubov.
- Pacient tento proces ťažko rozozná – najmä v počiatočných štádiách vývoja. V závažnejších prípadoch môže dôjsť k poškodeniu dentínu – tkaniva uloženého pod sklovinou.
Vonkajšie príčiny erózie zubnej skloviny
- Kyslé jedlá a povzbudzujúce prostriedky
- ovocie (kivi, grep, pomaranč)
- kyslé nápoje (sýtené nápoje, ochutené alkoholické nápoje, ovocné šťavy, energetické nápoje, ovocné čaje)
- kyslé sladkosti (kyslé cukríky, kyslé želatínové cukríky, citrónový sorbet)
- jedlá obsahujúce ocot (šalátové dresingy, kyslé marinované jedlá, kečup, kvasené potraviny)
- Lieky
- kyselina acetylsalicylová, aspirín (cmúľacie tablety alebo prášok)
- tekuté lieky dopĺňajúce železo v organizme
- vitamín C
- aerosoly na liečbu astmy
- Výživové doplnky
- kyslé vitamínové doplnky v tabletovej alebo tekutej forme
- Životný štýl a stravovacie návyky sa menia v 21.storočí :
- zadržiavanie erozívneho jedla a nápojov v ústnej dutine po dlhší čas
- častá konzumácia kyslých jedál a nápojov počas celého dňa
- vplyv prostredia niektorých športov (plavecký bazén)
- zvýšená konzumácia erozívnych športových nápojov
- profesionálny degustátori vín (somelieri)
- excesívne čistenie zubov bezprostredne po konzumácii kyslých nápojov a potravín
- Produkty ústnej hygieny bez obsahu fluoridu a s nízkym pH
Vnútorné príčiny erózie zubnej skloviny
- Žalúdočné kyseliny vznikajúce vplyvom :
- gastroezofageálneho refluxu (zažívacie ťažkosti)
- chronického zvracania (tehotenstvo, bulímia, anorexia)
- pri závislosti od alkoholu
- zvracanie ako vedľajší účinok liekov (napr.v dôsledku chemoterapie)
- Znížená tvorba sliny spôsobená dlhodobým užívaním liekov (napr. antihistaminiká, psychofarmaká, lieky pre liečbu Parkinsonovej choroby), pri radioterapii hlavy a krku,
Ako vyzerá erózia skloviny ?
- Kyseliny obsiahnuté v potrave rozleptávajú postupne zubnú sklovinu.
- V počiatočnom štádiu dochádza k demineralizácii (odvápneniu) a zmäknutiu povrchu zuba – najviac je postihnutá oblasť krčka zuba (najtenšia sklovina).
- Dlhodobým pôsobením postupom času sklovina sa stenší, je priesvitná. V krčkovej oblasti sú „miskovité“ defekty – chýba časť tkaniva a dochádza ku zmene tvaru zuba.
- Pacient pociťuje zvýšenú citlivosť na studené, kyslé a neskôr na sladké. Väčšinou sú to pacienti s výbornou ústnou hygienou.
Erózia skloviny – rôzne stupne postihu
Prevencia erózie skloviny
- Používajte mäkkú zubnú kefku a zubnú pastu s nízkou abráziou s obsahom fluoridov. Zuby si čistite bez tlaku zubnou kefkou.
- Po konzumácii kyslých jedál zuby si čistite najskôr po 30 minútach.
- V prípadoch chronického zvracania – bezprostredne – najprv si ústa vypláchnite čistou vodou a zuby si čistite zubnou kefkou až po 30 minútach.
- Kyslé nápoje pite len počas konzumácie hlavného jedla, nie medzi jedlami.
- Vystríhajte sa konzumácii kyslých nápojov malými dúškami, alebo ich uchovávaniu ich v ústach príliš dlhý čas. Používajte slamku, ktorá minimalizuje kontakt nápoja so zubami.
- Počas dňa pite dostatočné množstvo nesladených nápojov s nízkym obsahom kyselín (napr. vodu alebo nesladený bylinný čaj).
- Jedzte radšej väčšie porcie ovocia raz- alebo dvakrát denne, častá konzumácia ovocia počas dňa znásobuje prítomnosť kyselín v ústnej dutine.
- Podporujte tvorbu sliny žuvaním žuvačky bez obsahu cukru.
- Obmedzte pitie kyslých a povzbudzujúcich nápojov
- Konzumujte jedlá s vysokým obsahom vápnika a/alebo fosfátu (napr. mlieko alebo syr)- pôsobia proti erózii.
- Poraďte sa so svojím zubným lekárom o prípravkoch ústnej hygieny pre prevenciu erózie skloviny